KOSGEB PATENT VE MARKA TEŞVİKLERİ

KOSGEB PATENT VE MARKA TEŞVİKLERİ

Küçük ve orta ölçekli işletmelere her zaman destek veren ve çeşitli şekillerde yardım eden KOSGEB, işletmelerin rekabet gücünü arttırabilmek, piyasayı canlandırabilmek için işletmelerin patent tescili ve patent tescil başvurusunda da işletmelerin yanında oluyor. KOSGEB veritabanında bulunan işletmelere, Sınai Haklar alanında yaptıkları harcamalarında destek talebinde bulunma hakkı sağlıyor. KOSGEB marka tescilpatent tescil işlemlerinde bir çok konuda kayıtlı firmalara destek verilmektedir.



Destek ve teşviklerin amacı ise kısaca şöyle açıklanıyor;
   Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında, KOBİ'lerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek.

Bu desteklerin kapsamında İşletmelerin Türk Patent ve Marka Kurumu veya uluslararası alanda Türk Patent ve Marka Kurumu gibi, muadili olan yurtdışı kurum ve kuruluşlardan talep edilen İncelemeli Patent Belgesi, Faydalı Model Belgesi, Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi, Entegre Devre Topografyaları, Marka Tescil Belgesi almak için başvuru yapılan kurum ve kuruluşlara yapılan ödemelerin ve marka patent vekili giderleri için destek vermektedir.

Markanın yurt dışı marka tescil belgesi desteği alabilmesi için öncelikle yurt içi marka tescil belgesine sahip olması gerekir. Yurt içi marka tescili yapıp, marka tescil belgesini alan işletmeler ve firmalar yurt dışı marka tescil belgesi desteği alabilmektedirler.

Yukarıda belirtildiği gibi destek başvurularını KOSGEB veritabanında kayıtlı bulunan işletmeler yapabilir. KOSGEB in istediği şart ise belge alma şartıdır.
Bunların haricinde KOSGEB in verdiği destek miktarı ve destek şekilleri de değişiklik gösterebilmektedir. KOSGEB in işletmelere ve firmalar sunduğu bu destek kapsamında giderlerin % 50’si ( 1. ve 2. Bölgeler için ) veya giderlerin % 60’ı ( 3. Ve 4. Bölgeler için ) desteklenmektedir. KOSGEB in sunduğu bu desteğin üst sınırı ise  20.000 Türk Lirasıdır. Değişiklikler ve güncel bilgiler için KOSGEP resmi sayfasından konrol edilmeli ve işlem öncesi ön müracaat yapılmalıdır.

Destek Geri Ödemeli mi Geri Ödemesiz mi ?

KOSGEB in işletme ve firmalara sunmuş olduğu marka ve patent tescil desteği geri ödemesiz olarak veriliyor. Ancak KOSGEB in geri ödemesiz vermesinde bir şart var. Marka tescili veya Patent tescili için yapılmış olunan başvuru kabul edilir ve marka tescil belgesi, patent tescil belgesi alınırsa KOSGEB verdiği desteği hibe edip geri ödeme talep etmiyor. Ancak yapılan marka tescil başvurusu veya patent tescil başvurusu reddedilir ve tescil belgesi alınamazsa KOSGEB verdiği para için geri ödeme talebinde bulunuyor.

Başvuru İşlemleri Nerelerden Yapılır ?
Marka, Patent işlemleri için firmamızdan gerekli bilgileri alarak; Başvuru yapacak olan şahıs işletmesi veya firmalar KOSGEB veritabana kayıtlı iseler, sunulan bu destek ve hizmetlerden faydalanmak için KOSGEP Bölge Müdürlüklerine ön müracaat yapabilirler.


Yorum Attığınız İçin Teşekkür Ederiz