4G Nedir, Ne Kadar Hızlıdır?

Son zamanlarda bir çok yerde karşımıza çıkan 4G özellikle telefonlarda kullanılmakta. 3G ve 2G hücresel veri teknolojisinin devamı olarak nitelendirilen 4G en az 100 Mbit hız sunmakta.

4G Nedir?

4G diğer bir adıyla LTE, IP tabanlı kablosuz iletişim teknolojisidir. IP bazlı çalıştığı için makul fiyatlı olmasının yanı sıra  yüksek hızlı veri transferi sunmakta. Güvenlik konusunda da oldukça verimli olan bu teknoloji ilk olarak, NTT DoCoMo adlı firma tarafından 2004 yılında Japonya’da duyurulmuştur.

2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston ve Seattle kentleri arasında Verizon tarafından yapılan ilk testlerin ardından, bu teknolojinin gündelik hayatta kullanılabilmesi 2013’ü bulmuştur.

Özellikle büyük dosya transferlerinde, videolarda ve farklı sektörlerde, farklı amaçlarla kullanılan 4G(LTE) teknolojisi hızı ile ADSL gibi kablolu hatlara olan bağlılığı azaltmakta.

Özellikleri

  • Işık hızı ve verimliliğinde çalışması
  • Yüksek şebeke kapasitesi ile tek bir hücrede daha fazla kullanıcı barındırabilmesi
  • Her hangi iki noktasından en az 100 Mbit/s veri transferi sunması
  • Diğer teknolojiler ile uyumlu çalışması (3G, 3.5G)
  • Daha kaliteli ses, video aktarımı

Kullanım Alanları

4G aslında normal bir tüketiciden, iş adamlarına kadar hereksin hayatını kolaylaştırmakta. Bulut hizmetlerin arttığı bir dönemde, uzaktaki sunuculardan büyük dosya transferlerini hızlıca yapabilmenin önü açıldı. Kablosuz kameraların gönderdiği görüntüleri daha net, gecikme olmadan seyredebilmek veya ofis bilgisayarına uzaktan bağlanıp gerekli işlemleri yapmak gibi pek çok yararı olan 4G’nin, maliyetlerinin de ucuzlamasıyla telefonlara kadar girdi.

Mobil modemlere de 4G eklenmesiyle, her an her yerde yüksek hızda internete girmek kolaylaştırıldı.

Özellikle telefonlarda resimlerin, videoların yüklenme süresini oldukça kısaltan teknoloji 1G, 2G, 3G gibi teknolojilere kıyasla çok daha fazla hız ve güvenlik sunmakta.

Film kiralama gibi internet üzerinden yayın yapan hizmetler üzerinden DVD boyutu kadar bir verinin 5 dakika içerisinde indirilmesi, kullanıcıları bekleme zahmetinden kurtardı.

Ancak 3G’de bile bir günün sonunu göremeyen akıllı telefonların bataryasından, daha fazla enerji tüketen 4G’yi sürekli açık bırakmak telefonda pek mümkün olamayacak.
Daha fazla hız için daha fazla anlık veri aktarımı, daha fazla işleme kabiliyetini birlikte getiren 4G, mobil platformda en çok işe yarayan, ancak bir o kadar  da güç gerektiren bir yenilik.

Yorum Attığınız İçin Teşekkür Ederiz