Samur Halıfleks | Duvardan Duvara Halı | Mescit Halısı

Mescit Halısı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Samur Halıfleks | Duvardan Duvara Halı | Mescit Halısı


İslamiyet’in 5 şartından birisi olan ve günde 5 defa eda edilmesi farz olan namaz ibadetinin evlerimizde bir seccade üzerinde, mecitlerde mescit halısı üzerinde, camilerde ise cami halısı üzerinde gerçekleştirilmesi geleneksel bir dini teamüldür. Dokuma teknolojisinin ulaşmış olduğu seviye itibariyle halıfleks ürünleri hayli kalite olarak üretilmekle birlikte, mescit halısı ve cami halısı olarak kullanılacak halıfleks ve halı ürünlerin seçiminde dikkat edilmesi gereken bir takım unsurlar söz konusudur.

Öncelikle, mescit halısı tercihinizle cami halısı tercihiniz farklı olmasa dahi, satın alacağınız halıfleks ürünlerin her iki kullanım tipinde farklı nitelikleri olmasını gerektirmektedir. Örneğin yoğun cemaate sahip bir merkez cami ile bir kurum mescidi denk yoğunlukta olmayacağından, yıpranma oranları da eşit olmayacaktır. Tabii bu noktada çok farklı ürünler tercih etmeniz gerekmez, zira aralarında çok büyük farklar olmayan mescit halısı ve cami halısı ürünleri yaklaşık aynı halıfleks fiyatına sahip olacaktır. Bu noktada standart halılar ile, mescit halısı ile cami halısı olarak kullanılacak halıfleks ürünlerin farkı önemli bir etkendir. 

Evimizde yalnızca hane halkının çiğneyeceği bir halı satın alırken, camiler ve mescitler için binlerce; hatta yüz binlerce kişinin üzerinde her gün 5 vakit ibadet edeceği halıları olacağını hesaba katmamız gerekir.


Cami halılarının dokuma ve iplik nitelikleri, bahsettiğimiz gibi yoğun kullanıma uygun olmalı, koku yapmamalı, kolay kirlenmemeli ve desen ihtiva etmek yerine mümkünse, saf ve sıraların belli olacağı biçimde ayrım çizgilerine sahip olmalıdır. Mescit halısı ve cami halısı olarak özel üretilen halıfleks ürünlerde bu unsurlar bulunmakta olup, tedarikçinize halıyı kullanma alanınızı belirttiğiniz takdirde uygun ürün size sunulacaktır.


Anahtar Kelimeler : Halıfleks, Mescit Halısı
Yorum Attığınız İçin Teşekkür Ederiz